Питання національної безпеки. Ефір 13 березня 2018 року. Частина 1

У першій частині випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 13 березня 2018 року:

На Херсонщині монахи Свято-Григорівського Бізюкового монастиря УПЦ МП відгородили майже вісім гектарів землі і будують стіну на місці пам’ятки культурної спадщини національного значення. Зараз у монастирі служать лише троє монахів. Однак упродовж останніх років вони домагаються від місцевої влади надати у власність велику ділянку землі , а оскільки їм відмовляють, вдалися до самовільного відгородження території чотириметровим муром. 

Але, як з’ясували кореспонденти Центру журналістських розслідувань, до яких звернулись місцеві мешканці, справа тут не лише у замозахопленні землі. Селяни побоюються, що монастир стане прихистком сепаратистів і створить загрозу Каховському водосховищу, на березі якого стоїть обітниця. Як свідчить інформація від мешканців Червоного Маяка та документи, отримані журналістами,  тут наявні ознаки як мінімум трьох правопорушень: самовільне захоплення землі громади,  порушення законодавства про охорону пам’яток культурної спадщини (об’єкти Свято-Григорівського монастиря, який у часи його розквіту називали «Таврійським Афоном», включені до переліку пам’яток національного значення) та самовільне перекриття доступу  до водойми, берег якої потрапляє за муровану огорожу.

Які заходи має намір застосувати влада Херсонщини? Коментар Андрія Балоня, заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації.

Матеріал Анастасії Шевченко та Петра Коберника.