Питання національної безпеки. Ефір 9 жовтня 2018 року

У цьому випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 9 жовтня 2018 року:

Санкції західні та недосанкції українські: Екологічне лихо від діяльності заводу «Кримський титан» олігарха Дмитра Фірташа у окупованому Криму, про загрозу якого ми попереджали ще у лютому цього року, розповідаючи про «ільменітову схему» поставок української сировини у закриті порти Криму. Причини аварії на «Кримському титані» і досі не з’ясовані. В Росії останні сюжети у ЗМІ гнуть і далі лінію: винна Україна, бо припинила постачати воду на півострів. Про те, що за умов, коли технологія безпечного виробництва не могла бути дотримана і завод треба було зупинити – мовчання. Але є важливе свідоцтво – вимоги, які викотили в РФ Фірташу для запуску заводу приховують, в Україні – недоговорюють.

Кримські товари експортуються. І кримська «влада» каже, що найбільший «іноземний партнер» – Україна – 30%. Хто видає на товари, вироблені у Криму сертифікати про походження? За законодавством – Торгово-промислова палата і Державна фіскальна служба (експорт у країни ЄС). Центр журналістських розслідувань звернувся до них з інформаційним запитом. Що нам відповіли.

Перенесення запуску Балаклавської ТЕС під Севастополем у Криму, на яку також встановлено турбіни німецької компанії Siemens, незаконно доставлені на півострів в обхід санкцій Євросоюзу. МінТОТ опублікував сенсаційний матеріал – супутникові знімки, де, начебто, зафіксовано аварію на ТЕС в котельному цеху, де прогорів дах.

Гість студії – Юсуф КУРКЧІ, перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України

Вибори почалися: Неофіційна агітація з неконтрольованими НАЗК і ЦВК видатками на рекламу крокує і вулицями Херсона, де її калькулюють кореспонденти Центру журналістських розслідувань.