Прапори і власники суден-порушників у Криму та афера із кримськими вкладами ПриватБанку

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 2 червня 2020 року.

В цій програмі – продовження тем двох тривалих розслідувань ЦЖР: продовження афери із кримськими вкладами ПриватБанку та «Пірати піщаних кар’єрів» – розслідування, яке ЦЖР оприлюднив минулого тижня. Воно стосувалося учасників хижацького видобутку морського піску в окупованому Криму та проблемних моментів у розслідуванні таких злочинів, що зводять нанівець спроби притягнути винних до відповідальності та відшкодувати збитки, спричинені пограбуванням надр у Криму.

В цій програмі про те, як забезпечити невідворотність покарання цим та іншим піратам, що порушують закони України та західні санкції, заходячи в закриті кримські порти та грабуючи акваторію Криму. Значні проблеми в розслідуванні таких злочинів виникають через  плутанину, викликану існуванням в двох юрисдикціях людей, компаній і суден, що незаконно працюють  з окупованим Кримом, їхніми  офшорними власниками і операторами. 

В студії – Богдан УСТИМЕНКО, радник ініціативи «Друзі України» Фундації «США-Україна», експерт з міжнародного морського права, і донедавна – перший заступник начальника Держгідрографії.

***

Центр журналістських розслідувань продовжує слідкувати за розвитком афери із кримськими вкладами ПриватБанку і фіксувати її учасників. У 2014 році ПриватБанк Коломойського-Боголюбова перекинув більше 8 мільярдів гривень із кримських рахунків, не питаючи дозволу їх власників, рідній компанії «Фінілон». І вони зникли. Афера продовжується і без Ігора Коломойського. ЦЖР продовжує за нею слідкувати, тепер уже і як позивачі до ПриватБанку.

Про новини з цього фронту боротьби з несправедливістю – в сюжеті Микити Панасенка.