Скільки ваг виставила «Укртрансбезпека» на дорогах для «засранців» і напади на журналістів у Херсоні

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 14 липня 2020 року.

Цьогоріч на «велике будівництво» і ремонт доріг уряд витратить рекордні 150 мільярдів наших з вами гривень. Це 5,5 мільярдів доларів – тобто, більше, аніж Україна запозичила у МВФ та інших за рік. І ми також солідарні з Володимиром Зеленським, що треба суворо карати тих, хто наші дорогі дороги розбиває, ганяючи перевантажені фури і самоскиди. Але є одне але: а чи в змозі «Укртрансбезпека» контролювати отих, як каже Зеленський, «засранців»? ЦЖР з’ясував: ні. Бо на усі дороги в «Укртрансбезпеки» є – лише подумайте – 33 габаритно-вагові комплекси і всього 141 інспектор. І коли закуплять нові ваги – не відомо, а ті, що в двадорога закупили три роки тому – уже в ремонті. Подробиці в сюжеті Микити Панасенка.
 
***

Херсонські журналісти не так давно продемонстрували на всю країну приклад мирного, але дошкульного протесту проти перекриття доступу до інформації під час візиту в область Володимира Зеленського. Тоді його офіс та херсонські чиновники з ОДА відфільтрували незалежних журналістів зі списку допущених до низки зустрічей президента. На жаль для професійної солідарності у херсонських журналістів є і більш тривожні приводи: в останні роки почастішали випадки нападів на журналістів під час виконання своїх обов’язків та шаленого тиску на ЗМІ. Про них – у сюжеті Петра Коберника та Альони Ніколової.

***

Минулого місяця ЦЖР провів і опублікував дослідження, яким виявив, що у вільному доступі Єдиного державного судового реєстру відсутні документи документи у низці резонансних кримінальних проваджень. А саме: у справі нападників на Катерину Гандзюк групи Торбіна, обвинувачення у приховуванні злочину Ігорем Павловським та у справах суддів Майдану. Суди, в яких розглядалися ці справи, повідомили, що документи в реєстр вносили. Але оператор реєстру Держпідприємство “Інформаційні судові системи” відмовилось відповідати на конкретні питання щодо недоступності рішень у конкретних справах. Власник реєстру – Державна судова адміністрація замість відповіді переслала наш запит у ДП, яке продубюлювало свою відписку. Тобто, відповіді на конкретні питання щодо резонансних справ ми з вами так і не отримали. Натомість мовчуни вірішили спростувати те, чого ми не писали і не говорили. Детальний розбір цієї ситуації – дивіться у влозі Микити Панасенка.