Кремлівські «Друзі Криму» та роль соціальних мереж в операції РФ з анексії

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 28 липня 2020 року.

Сьогоднішня програма про безпеку інформаційну і тих, хто їй загрожує, починаючи зі спецоперації із захоплення Криму.

ЦЖР розповість про нове дослідження щодо технологій, які застосовували російські фахівці з інформаційно-психологічних операцій, що передували окупації Криму, і її супроводжували. А також про тих, хто був безпосереднім виконавцем цих кампаній, і деякі імена ми назвемо вперше.

Розпочинаємо новий цикл матеріалів про «друзів Криму» – асоціацію, яку  правильніше було б назвати друзями Кремля, оскільки ці структури, що підтримуються Россотрудничеством, мають своїм завданням легалізацію незаконної анексії Криму Росією і зняття кримського питання зі світового порядку денного. Про це – Ескендер БАРІЄВ, керівник Кримськотатарського ресурсного центру. 

***

Відомо, що роботу із легалізації анексії Криму по всьому світу з півострова курує Георгій Мурадов. Кар’єрний російський дипломат, що свого часу був заступником керівника Россотрудничества, а тепер один у кількох іпостасях. І заступник кримського прем’єра, і представник «уряду» Криму при президенті РФ. І – начебто громадський діяч, бо очолює кілька громадських об’єднань. Для чого?

Георгій Мурадов також курує асоціацію “друзів Криму”. Якщо вірити заявам, то клуби друзів Кремля по Криму діють у 30 країнах. Зрозуміло, що всі заходи і поїздки фінансуються РФ, бо вони обстоюють її інтереси. Ми послідовно розкажемо про всі ці «клуби друзів», а сьогодні – перший матеріал «Кремль збирає друзів» від Євгенія ЛЕШАНА.

***

Програму продовжить розповідь про нове дослідження методів застосованих в інформаційній війні проти України, що передувала спецоперації російських військових із захоплення Криму.

Попереду армії йшли технологи і пропагандисти. Андрій ДЕМАРТІНО, історик, фахівець із публічних комунікацій і політтехнолог, вивчивши великий масив даних, видав книжку “Криве дзеркало. роль соціальних мереж в операції Російської Федерації з анексії Криму”.

ЦЖР трохи «покопав» і сам знайшов ще одну, досі невідому структуру, яка засмічувала мізки спочатку кримчанам, потім – мешканцям Донбасу, а тепер націлилась на роботу в Європі, США та Африці. Більше інформації з цієї розвідки – на сайті Центру журналістських розслідувань. Сюжет Єлизавети СТРІЙ.