Митрополит Климент, гоніння на Українську церкву в Криму та «друзі окупації Криму» з Італії

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 8 вересня 2020 року.

У цьому випуску говоримо про те, як зберегти українську церкву в Криму, яка стала останнім притулком українства. В студії – Климент, митрополит Православної церкви України, який під шаленим тиском російських окупантів як міг захищав останні осередки ПЦУ на окупованому півострові. Сан митрополита владика Климент отримав місяць тому. Тепер він вимушений бути стриманішим у словах та вчинках, але продовжуватиме свою місію захисту української церкви в Криму. Його численні зустрічі з українськими можновладцями та іноземними дипломатами вселяють надію, каже владика Климент. Він очікує від Верховної Ради винесення на розгляд та позитивного голосування за постанову про підтримку української церкви в Криму.

Між тим, кримські священики УПЦ Московського патриархату в Україні, що брали безпосередню участь в окупації Криму та діяльності «Самооборони Криму», вільно відвідують Київ, висвячуються ієрархами УПЦ МП у нові сани та отримують призначення. Митрополит Климент вважає, що українська влада має наполягати на тому, аби церква, що називає себе «Українською православною церквою», перереєструвалася як Російська православна церква в Україні – це буде адекватною відповіддю на переслідування української церкви в Криму та вимоги до владики Климента реєструвати церкву за російським законодавством.

***

Центр журналістських розслідувань продовжує спецпроект «Друзі окупації Криму», викриваючи агентів впливу Кремля у різних країнах світу. Їхнє завдання – транслювати установки російської спецпропаганди для легалізації незаконної анексії Криму і Севастополя та вплив на уряди і громадян своїх країн для зняття західних санкцій з Росії за її збройну агресію проти України. Євгеній Лешан у відеоблозі розповість про друзів Кремля з Італії.