«Друзі Криму» у Греції, як Кабмін жонглює грошима бранців Кремля і компенсує зруйноване війною житло

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 13 жовтня 2020 року.

ЦЖР продовжує спецпроект «Друзі окупації Криму», у якому розповідає про агентів впливу Росії у різних країнах – про національні клуби Міжнародної асоціації «Друзів Криму», яка була створена Росією для пропаганди легалізації незаконної анексії Криму, скасування санкцій проти РФ та зняття кримського питання зі світового порядку дня. У цьому випуску – про агентів впливу Росії у Греції.

Грецька асоціація друзів Криму утворилась лише у 2019 році, але її ватажки до того часу встигли добряче наслідити і в Одесі, і на Донбасі. Це в основному відставні політики і військові, які вже ніяк на політику в Греції не впливають. Однак є в Росії людина яка має реальний вплив у Греції. Він має громадянство і РФ, і Греції, веде крупний бізнес у обох країна та утримує в Греції проросійські медіа. Подробиці у сюжеті «Грецькі друзі окупації Криму».

***

Минулого тижня на сайті Кабміну ЦЖР виявив дуже дивне рішення – Постанову уряду про перекидання коштів бюджетної програми підтримки політичних бранців Кремля та їхніх родин на утримання держпідприємства, яке у травні цього року зареєструвало міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Гроші, які б мали профінансувати допомогу політв’язням та реінтеграційні заходи, вирішено було передати на зарплати співробітників ДП, статутну діяльність і облаштування КПВВ на адмінмежі з Кримом і лінії розмежування з ОРДЛО.

Про це говоримо у студії з Ігором Грибом, правозахисником, батьком політв’язня Павла Гриба і донедавна – співробітником Мінреінтеграції.

***

Відеоблог Микити Панасенка про компенсацію за зруйноване війною житло на Донбасі. Чи мають можливість її отримати люди, будинки чи квартири яких були зруйновані внаслідок агресії РФ на Сході України, та що думають правозахисники про механізм грошової компенсації, запроваджений українським урядом.