Конституційна криза: наслідки для країни і її окупованих територій

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 17 листопада 2020 року.

У цьому випуску – про конституційну кризу, що виникла внаслідок рішення Конституційного суду. Рішення, що «знесло» електронне декларування осіб, уповноважених на виконання функцій держави. І рішення , яке є лише однією ланкою у ланцюгу попередніх та наступних рішень Конституційного суду, який як зашморг можуть накинути на шию Україні.

Дуже важливо, щоб кожен громадянин – платник податків та виборець – дуже чітко розумів, що насправді відбувається і які наслідки цей процес матиме для кожного з нас, для кожної родини і для країни в цілому. Розумів не на рівні гасел та взаємних звинувачень, якими обмінюються політики. А розумів суть подій, їх причини і наслідки.

Антикорупційна реформа не існує сама по собі. Як і судова, і земельна – вони всі пов’язані між собою. Не буде чесних судів – люди не можуть відстояти своє право на власність тієї ж ділянки землі. Чи право об’єднаної громади, яка утворилась в результаті реформи децентралізації. Проваляться реформи – зникне підтримка західних партнерів і міжнародних фінансових організацій. Економіка України просто рухне.

Чи означатиме зрив антикорупційної реформи провал й інших реформ? Як це позначиться на ситуації в країні і процесі деокупації Донбасу і Криму?

На ці та інші запитання відповідає Віталій ШАБУНІН, голова правління Центру протидії корупції – один із головних драйверів антикорупційної реформи в Україні.