Друзі окупації Криму: агенти впливу Кремля у Туреччині і Бельгії

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 24 листопада 2020 року.

Цей випуск повністю присвячений «Друзям окупації Криму», спецпроекту ЦЖР про іноземних посіпак Кремля – про організації і членів «Асоціації друзів Криму» у різних країнах, які створені і фінансуються Росією для легалізації спроби анексії Криму і зняття санкцій ЄС і США, введених проти РФ за агресію проти України.

Попередні розслідування ЦЖР викликали нервову реакцію куратора проекту «друзів Криму» Георгія Мурадова, «представника Криму при президенті РФ» і заступника голови маріонеткового кримського «уряду», оскільки ці матеріали викривають діяльність агентів впливу Кремля у їхніх країнах, російські джерела фінансування їхньої діяльності та бонуси у веденні бізнесу в Росії. І тому в Мурадова почали намагатися цих агентів впливу приховати.

Євгеній Лешан у своєму розслідуванні розповість про діяльність «Друзів окупації Криму» у Туреччині. Один з них Унвер Сель – кишеньковий представник Туреччини в російській «Асоціації друзів окупації Криму». Але й за межами Асоціації таких друзів вистачає. Серед них і політики, і прибічники Євразійського руху, і фальшиві інвестори. Однак більшу небезпеку становлять не політичні симпатії до Росії, а економічна співпраця з російськими окупантами. Бо турецькі судна довгий час ходили до закритих кримських портів, а порти Туреччини й зараз використовують для поставок сировини для кримського титанового виробництва олігарха Дмитра Фірташа. Про це – в ще одному сюжеті Євгена Лешана.

Ще одні друзі окупації Криму знайшлися у Бельгії. Хоча на російському сайті «Асоціації друзів окупації Криму» немає посилання на бельгійський клуб «друзів Кремля» – вони є. Їх знайшов та назвав у сюжеті Микита Панасенко.