«Масандра» і кремлівські бариги та як розподіляють допомогу політбранцям

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 8 грудня 2020 року.

Цей випуск присвячений Національному виробничо-аграрному об’єднанню «Масандра» у Криму, яке російські окупанти планують пустити з молотка 14 грудня. «Масандру» продають одним лотом, зі стартовою ціною у 5,3 млрд рублів. Хоча за словами Миколи Бойка, який до окупації впродовж 30 років керував об’єднанням, лише землі під виноградниками свого часу оцінювались у 6,3 млрд євро. Це не рахуючи 9 заводів – винарень, включно із історичним головним Заводом з Голіцинськими підвалами, в яких до окупації зберігалось енотека у мільйон пляшок.

Що могла б зробити Україна для захисту свого майна, яким чином змусити Росію вже сьогодні, до деокупації Криму, заплатити щонайвищу ціну за цей воєнний злочин і як має реагувати Україна на приватизацію вкраденої окупантами «Масандри», яка, найімовірніше, за безцінь дістанеться або проксі самого президента РФ Володимира Путіна або черговому по царству скупнику краденого?

Про це говорять Дарія СВИРИДОВА, перша заступниця представника президента в Автономній Республіці Крим і Ігор ПОНОЧОВНИЙ, керівник прокуратури Автономної Республіки Крим і Севастополя.

***

В редакцію ЦЖР звернулись родичі політичних бранців Кремля, яким відмовили у наданні допомоги, яка передбачена бюджетною програмою і яку виконує міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Центр в останні місяці чимало розповідав про цю несправедливу ситуацію – гроші є, але не використовуються вповні, водночас не всі родини політичних бранців, які сидять у підвалах ОРДЛО чи російських тюрмах, отримують фінансову допомогу. Її розподіляє міжвідомча комісія, до якої входять урядовці і правозахисники. А оскільки закон про статус політичних бранців Кремля та їх найманців і досі не прийнятий, то керуються члени комісії своїми власними критеріями і суб’єктивним поглядом. У ситуації розбирався Микита ПАНАСЕНКО.