«Друзі окупації Криму»: бухгалтерія, спецоперації та агенти впливу у Чехії

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 2 лютого 2021 року.

Цей випуск програми присвячений спецпроекту «Друзі окупації Криму», в якому ЦЖР розповідає про агентів впливу Кремля у різних країнах світу, які відпрацьовують завдання із легалізації спроби анексії Криму Росією та агітують за зняття західних санкцій щодо Росії за агресію проти України і окупацію Криму. Тобто, розхитують політику невизнання спроби анексії Криму Росією, яку проводять уряди їхніх країн.

Міжнародна асоціація «Друзів Криму» була створена у 2017 року. За повідомленнями російських урядовців, які курують цей пропагандистський проект, до нього входять «національні клуби» понад 30 країн. ЦЖР розповідав про кожен, бо дуже важливо знати – хто підтримує Росію у порушенні міжнародного права і війні проти України, хто намагається проштовхнути кремлівський порядок денний у політику своєї країни і чим йому віддячує Росія.

Цього разу розглянемо, як фінансується їхня Асоціація, адже де-юре вона не існує. ЦЖР походив по російським закупівлям і реєстрам та виявив чимало цікавого, що може пояснити, на якому «пальному» працює ця пропагандистська машинка. Подробиці у сюжеті  «Друзі окупації Криму: how much?».

Про те, як працює машинка російських державних структур, які діють на полі «народної дипломатії» і є інструментами м’якої сили, інколи – дуже агресивної м’якої сили, яка присутня і на міжнародних майданчиках, говоримо у студії з Дмитром Золотухіним, засновником Інституту постінформаційного суспільства, розслідувачем, заступником міністра інформполітики в попередніх урядах, тренером з OSINT розслідувань.

***

Відеоблог Микити Панасенка про друзів окупації Криму у Чехії, які просувають ідеї законності окупації українського півострова та інші інтереси Кремля.