Про нашестя казанських бариг на землі Форосу та Стратегію деокупації Криму

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 16 березня 2021 року.

У цьому випуск розповідаємо про високопоставлених бариг із російського Татарстану, які скуповують вкрадені в України землі і оздоровниці у селищі Форос на південному березі окупованого Криму. Варварська забудова знаменитого парку у Форосі – пам’ятки ландшафтного мистецтва – структурами із Татарстану, тісно пов’язаними з компанією «Татнєфть», викликали обурення далеко за межами півострова та протести мешканців Південнобережжя.

Ще у 2016 році у розслідуванні про російських високопосадовцях, які прибрали до рук вкрадені в України та її громадян кримські активи, ЦЖР звертав увагу на особливу жадібність компаній із Татарстану. Топ-чиновники російської республіки та їхні бізнеси отримали в кураторство цілий Бахчисарайський район. Казанські по-бандитськи рейдернули суднобудівельний завод «Залів» у Керчі. А Форос, фактично, став дачею казанських кланів, в першу чергу – клану колишнього президента Татарстану Мінтімєра Шаймієва.

У сюжеті ЦЖР нагадає, як об’єкти санаторію «Форос» перейшли у приватні рук, про те, як українська корупція підготувала плацдарм для заходу корупції російської і назве імена російських можновладців, їхніх родичів і бізнес-структур, причетних до пограбунку перлини Південного берегу Криму – Форосу і його парку.

При цьому у санкційному списку РНБО України немає жодної компанії, яка має відношення до грабунку фороських земель, купівлі санаторію «Форос» та знищення парку. Жодних санкцій не застосовано до «Татнєфті», яка продовжує працювати в Криму, і пов’язана із історією санаторію «Форос». Більше того, її українська «дочка» «Татнєфть АЗС-Україна» продовжує діяти і відновила минулого літа поставки пального в Україну, де діє її мережа із 91 АЗС.

***

Програму завершує відеоблог Євгенія Лешана, яким Центр журналістських розслідувань запрошує усіх до обговорення «Стратегії деокупації і реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь», яку 11 березня затвердила РНБО України.