Phiolent без Фіоленту

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 6 квітня 2021 року.

Сьогодні в програмі – розслідування про те, як електротовари під торговельною маркою «Фіолент» – а це бренд однойменного заводу у окупованому Сімферополі – з’являються на українському ринку, і де знаходиться власник торговельних марок «Фіолент», а відтак, і має з цього зиск.

Наші небайдужі читачі та глядачі часто присилають нам свідоцтва того, як працюють або пробуксовують санкції, введені США чи ЄС через окупацію Криму Росією. ЦЖР повідомляють про західні компанії, які нишком працюють на підсанкційному півострові.

Або ж про товари, виготовлені в Криму та ще й на підприємствах, які потрапили під західні санкції, які вільно продаються на вільній території України. Пам’ятаєте нашу розвідку з купівлею пляшки марочного вина «Масандри» у Києві?

І всі ці роки ЦЖР регулярно питають: як же так, Крим – під санкціями, Завод «Фіолент» – під санкціями, товарообіг з Кримом з 2015 року заборонений, а всі інтернет-магазини – від дрібних до «Розетки» з «Епіцентром» – продають електроінструменти «Фіолент».

Тепер наші руки дійшли і до «Фіоленту». Дріль -шурупокрут наш кореспондент Євгеній Лешан купив в інтернет-магазині «Розетка» у Києві.

Штрих код на коробці переконує нас, що його зробили в Україні. Але буковками написана адреса виробництва у Китаї, однак на якому заводі його зробили – не вказано. Зате повідомляється, що виготовили цей шурупокрут на замовлення ФОП Лук’яна М.Ф. із Вінниці.

На іншому папірці вже написано, що постачальником є ТД «Укрсервіс» (такої юрособи не існує). Написання назви бренду – Phiolent.

За даними Укрпатенту, ця торговельна марка у такій транскрипції була зареєстрована ще у 2005 році і досі належить АТ «Завод «Фіолент», 50% акцій якого належить державі Україна. А до чого тут ФОП Лук’ян, спитаєте ви, і з якого дива він замовляє ці товари у Китаї?

І чому на сайтах інтернет-магазинів, які продають товари брендовані як Фіолент, можна знайти сертифікати, видані тим же ФОПом Лук’яном, про офіційне дилерство ТМ «Фиолент» уже з зовсім іншим графічним зображенням?

Євгеній Лешан допоможе нам розібратись із усіма торговельними марками «Фіолент» і їхніми власниками.

***

У пошуках відповіді на питання, де знаходиться той «Фіолент», який виробляє електроінструменти, що заполонили український ринок, ЦЖР надіслав багато запитів. В тому числі – і китайській компанії Nanhai Lihao Electric Works Co Ltd, інструменти якої як дві краплі води схожі на наш шурупокрут «Фіолент», і від імені якої Михайло Федорович Лук’ян отримує сертифікати відповідності на товари під ТМ Phiolent – у транскрипції латиницею.

Таких документів, виданих Лук’яну центром «Київстандартметрологія», – безліч на сайтах інтернет магазинів, які торгують цими товарами, і яким Лук’ян видає сертифікати на право називатись офіційними дилерами ТМ «Фіолент», графічне зображення якої – один в один із «Фіолентом» кримським.

Хто ж такий цей загадковий ФОП Лук’ян? І де те українське виробництво «оригінального» електроінструменту «Фіолент»? Всі дороги, як бачимо, ведуть у Вінницю. Микита Панасенко шукав там загадкового ФОП Лук’яна та віртуальний Торговий дім «Укрсервіс».