Коли скасують ВЕЗ «Крим», що пропонує КРУК і як Росія окупувала Азов

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 27 квітня 2021 року.

У цьому випуску говоримо про одну із найганебніших сторінок української політики – так звану вільну економічну зону «Крим», пролобійовану олігархами та продажними політиками після окупації Криму і Севастополя Росією. Сторінку, яку кримські громадські діячі і журналісти вимагають закрити всі роки війни з Росією. Адже закон про ВЕЗ «Крим» дозволив українському бізнесу працювати на окупантів.

Усі уряди України закликають Захід посилити санкції проти Росії і вважають їх мало не єдиним інструментом деокупації Криму, при цьому існування ВЕЗ «Крим» фактично підриває ефективність західних санкцій і дискримінує громадян України з Криму. Сюжет ЦЖР «ВЕЗ «Крим». Хронологія зради» нагадає, як з’явилась і ким утримувалась ця зона.

Сьогодні маємо сприятливу ситуацію, аби закон про ВЕЗ «Крим» був скасований, і з цією ганьбою і несправедливістю можна було покінчити. Владу підпирає «Кримська платформа»: до серпневого саміту глав держав і урядів, які запустять роботу «Кримської платформи», українські можновладці зобов’язані зробити домашню роботу із виправлення політичних помилок і зупинення корупції.

За 7 років війни розроблялось кілька проектів про скасування режиму ВЕЗ «Крим», скасування статусу нерезидентів для громадян України з Криму і Севастополя, і в цілому – щодо законодавчого врегулювання економічних взаємовідносин із ТОТ. Розроблялись ці проекти і громадськими структурами (Майдан закордонних справ – Інститут Чорноморських стратегічних досліджень), і в міністерстві з питань тимчасово окупованих територій, і окремими народними депутатами. Але жоден із цих проектів до сесійної зали не втрапив.

Про те, чому ця проблема не вирішувлась раніше і чому це може відбутись зараз, говоримо з  Рустемом УМЕРОВИМ, народним депутатом України (фракція ГОЛОС), який очолює робочу групу з розробки закону про скасування ВЕЗ «Крим», та Сергієм МОКРЕНЮКОМ, представником Крайової Ради Українців Криму (КРУК).

****

Відеоблог Євгенія Лєшана про фактичну окупацію Росією та блокаду для судноплавства Азовського моря і Керченської протоки.