Плівки Медведчука. Кримські епізоди

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 8 червня 2021 року.

Цей випуск програми присвячений кримським епізодам «Прослушки Медведчука», циклу розслідувань журналістів проекту Bihus.info про записи розмов кума президента РФ і українського нардепа Віктора Медведчука з російськими топ-посадовцями.

ЦЖР пройдеться цими кримськими епізодами «плівок Медведчука», аби розкласти в хронології послідовність подій. Почнемо з труби – української частини продуктопроводу, яким на Європу йшов російський дизель. «Прослушка Медведчука» дохідливо показує, як труба із української стала російською, потім – перейшла до структур з орбіти Медведчука і який в цьому міг бути інтерес тодішнього президента України Петра Порошенка. Упродовж першого року своєї президентської каденції він взагалі публічно не згадував про окупований Росією Крим. Порошенко заговорив про нього тільки після того, як РФ забрала його «Севастопольський морський завод». Микита Панасенко у сюжеті розкладе цю історію детальніше.

Далі перейдемо від труби до дротів, якими на Крим, попри його окупацію, Україна постачала електроенергію, допомагаючи Росії будувати там свою могутню військову базу. 29 грудня 2014 року українські державні підприємства «Укрінтеренерго» та «Укренерго» підписали угоди з російською компанією «Центр осуществления расчетов», яка є дочкою «Інтер РАО», та незаконно утвореним Унітарним підприємством «Крименерго». Суть угоди: поставка електроенергії із РФ в Україну та безперебійне її постачання споживачам окупованого Криму. В угоді, під якою стояли підписи українських посадовців, Крим названий «Кримським федеральним округом».

У 2014 році, на момент окупації Криму, у влади України було чотири горішка, об які Путін мав би зламати собі зуби. Перший – це спротив окупації. Але військам дали наказ «не провокувати» і здати зброю на склади. Другий – електроенергія: Крим на 85 відсотків залежав від поставок з української енергосистеми. Але Порошенко погодив зрадницький контракт «два в одному» з Росією, що включав пільгові поставки електроенергії в Крим. Третій горішок – продовольство та інші товари, які в зимовий період Росія не могла в достатній кількості поставити через єдиний канал – Керченську протоку. Але їх дуже виручили українські олігархи, український парламент і український президент, які лобіювали, проголосували і підписали закон про ВЕЗ «Крим».