Рефат Чубаров, Ольга Скрипник про корінні народи, скасування ВЕЗ «Крим» та відсторонення Мамедова

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 7 липня 2021 року.

У цьому випуску говоримо про прийняті минулого тижня Верховною Радою закони, які скасовують режим фейкової вільної економічної зони «Крим» і відновлюють у правах українських громадян в Криму, та надають статус корінних народів України кримським татарам, караїмам і кримчакам.

На початку року секретар Комітету ВРУ з прав людини і тимчасово окупованих територій Рустем Умеров анонсував 20 законопроектів із так званого кейсу «Кримської платформи». Завдання ставилось амбітне: до інавгураційного саміту «Кримської платформи» , який відбудеться 23 серпня, планувалось прийняти закони, частина з яких чекала уваги законодавців всі 30 років незалежності України, а ціла низка – всі 7 років окупації Криму. Однак на сьогодні маємо рахунок 2+, тобто два закони і додаткові проекти.

Що дають ці закони мешканцям окупованих Криму і Севастополя, яких практичних змін чекати у державній політиці щодо тимчасово окупованих територій – розбираємось разом із шановними гостями віртуальної студії.

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, розповість про те, як сприйняли закон про корінні народи України у Криму, і наскільки він відповідає концептуальному баченню Меджлісу такого закону, а також чи бачать у представницькому органі кримських татар план дій влади, яким чином норми закону будуть імплементовані, як вони будуть застосовуватись.

Сюжет Євгенія Лешана про історичні рішення ВРУ.

Другий гість студії Ольга Скрипник, координаторка Кримської правозахисної групи, яка доклала чимало зусиль для відновлення прав українських громадян, розкаже чи в повній мірі враховані рекомендації правозахисників у зміни, які були внесені у закон про гарантії прав і свобод громадян одночасно із скасуванням ВЕЗ «Крим».

Скрипник також розповість про результати зустрічі правозахисників із Генпрокуроркою Іриною Венедіктовою, яка усунула від керівництва Департаментом нагляду за кримінальними справами щодо злочинів, здійснених в умовах збройного конфлікту, свого заступника Гюндуза Мамедова і, крім того, позбавила його доступу до держтаємниці, а, отже і до кримінальних проваджень, розслідування яких було під його процесуальним керівництвом.

***

Відеоблог Євгенія Лешана про те, що останнім часом знову активно почали кататися до окупованого Криму іноземні квазі-делегації. Тобто, групи друзів Кремля, яких російська пропаганди видає за офіційні делегації іноземних країн.