Старт Експертної мережі Кримської платформи і Що світить окупантам у ЄСПЛ за скаргою на Україну

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 10 серпня 2021 року.

Цей випуск присвячений старту Експертної мережі Кримської платформи. Як відомо, міжнародний проект Кримська платформа, ініційований Україною для координації зусиль країн-партнерів, які не визнають спробу анексії Криму Росією, з деокупації півострова. Про готовність взяти участь у саміті Кримської платформи, що відбудеться 23 серпня, на сьогодні заявили вже 34 країни. Кримська платформа діятиме кількох вимірах: урядовому, парламентському і експертному.

Експертна Мережа КП об’єднує експертів, аналітичні і наукові центри, юристів-міжнародників, дослідників і журналістів-розслідувачів, які спеціалізуються на кримській проблематиці. Учасники експертної мережі здійснюватимуть моніторинг ситуації в Криму у різних сферах, аналізуватимуть інформацію та моделюватимуть розвиток подій, та вироблятимуть рекомендації для урядів країн-учасниць Кримської платформи та міжнародних організацій.

Офіційний старт Експертної мережі КП відбувся 6 серпня, однак експерти і організації, які увійшли до ініціативної групи із створення мережі, працювали разом упродовж кількох місяців. Відтак на форумі координатори експертних тематичних груп вже озвучили рекомендації урядам України та країн-партнерів щодо посилення тиску на Росію. Центр журналістських розслідувань є одним із фундаторів Експертної мережі, наші журналісти експертного рівня беруть участь у роботі двох груп – з політики невизнання і санкцій та економічного треку мережі.

Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews та співзасновник Чорноморського інституту стратегічних досліджень деталізував рекомендації експертної групи щодо оновлення західних «кримських санкцій».

Основна і постійна робота Екпертної мережі відбувається у тематичних робочих групах. Наразі їх сім: це групи із політики невизнання і санкцій, прав людини і міжнародного гуманітарного права, економіка та екологія, безпековий трек, група «Культурна спадщина Криму», група з гуманітарної політики та відновлення прав корінних народів. Про рекомендації цих груп урядам країн-партнерів та міжнародним організаціям – у сюжеті Євгенія Лешана.

***

Інтерв’ю з Джорджем Кентом, заступником помічника Державного секретаря США з питань Європи та Євразії, яке ЦЖР подає трьома мовами – українською, англійською та російською. Інтерв’ю повністю присвячене питанню кримських санкцій, санкційній політиці США щодо Росії та скоординованості країн-партнерів у застосуванні обмежень для стримування агресії Росії і деокупації Криму в цілому. Джордж Кент відзначає особливу роль Кримської платформи і громадського сектору у введенні нових санкційних пакетів.

***

Відеоблог Микити Панасенка, який з допомогою юристів розбирався у природі і перспективності скарги проти України окупантів до ЄСПЛ.