Енергетична безпека Херсонщини і зірваний курортний сезон

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 17 серпня 2021 року.

Головна тема випуску – енергетична безпека прикордонної з окупованим Кримом Херсонщини. Цьогорічний курортний сезон, як заявляють місцеві підприємці, зірваний не нашестям медуз, а завдяки діям і бездіяльності монополіста – «Херсонобленерго».

До цієї проблеми ми звертались уже не раз. І, вказуючи владі, що це вкрай небезпечно, коли енергопостачальна компанія у такому регіоні належить представникам країни-окупанта, причому один із них – Олександр Бабаков, будучи віцеспікером Держдуми, голосував за анексію Криму, і до нього застосовані санкції США, ЄС та України. Ми також розповідали, яким гальмом у розвитку курортного і аграрного регіону регіону є старі мережі Херсонобленерго. Вони не витримують збільшення споживачів, яких радо підключають, але не надають якісних послуг.

Те, що відбулось цьогоріч, люди називають диверсією. «Херсонобленерго» почало реконструкцію своїх мереж – до цього його зобов’язує інвестиційна програма, за якою значну частину свого прибутку АТ повинно вкладати у оновлення дротів, опор і трансформаторів. Але відключення електроенергії для ремонт ліній електропередач у розпал курортного сезону – у здоровій голові не вкладається. На жаль, на момент виходу нашої програми нашим херсонським кореспондентам не вдалося взяти коментар у керівництва “Херсонобленерго”. Але ми обов’язково оприлюднимо позицію компанії, як тільки її очільники дадуть відповіді на наші питання. Детально про блекаут туристичного сезону – у сюжетах Світлани Єрещенко, Альони Новіковової та Петра Коберника.

Так, звісно, ці реальні власники Херсонобленерго та його засновниці – компанії VS Energy International Україна та VS Energy International Group, прописаної в Нідерландах, сховані за фунтами із Литви і Німеччини, що дозволяє писати на сайті української ТОВки, що її бенефіціарами є громадян країн Євросоюзу. Але безліч розслідувань і в Україні, і в Росії, і такі відомі міжнародні розслідувальні проекти як Панама пейперс доводять: власники – росіянці.

На початку цього року Голова парламентського комітету з енергетики і депутат «Слуги народу» Андрій Герус повідомив, що Михайло Воєводін став одноосібним акціонером групи VS Energy, викупивши частки Бабакова та Гінера. І про те, за які гроші, і що відбувається з обленерго VS енерджі в Україні ми поговоримо трохи згодом. А зараз про те, яку ж позицію займає обласна влада, яка, до речі, також узгоджувала з «Херсонобленерго» його інвестиційну програму.

Подивимось на ситуацію з енергобезпекою на прикордонні з Кримом і з іншого боку, аби мешканці Херсонщини точно знали, до кого апелювати у випадку чергових відключень чи інших негараздів із якістю електроенергії. Допоможе нам у цьому один із найавторитетніших енергетичних журналістів і експертів – Сергій Головньов, головний редактор видання Бізнес Цензор.

По-перше, нагадаємо, що «Херсонобленерго» – це оператор розподілу електроенергії. Тобто, обленерго доставляє електроенергію від виробника до споживача. Постачальник, тобто, продавець, має бути окремою особою , у нашому випадку це Херсонська обласна енергопостачальна компанія. створена тим же «Херсонобленерго», а потім перереєстрована на фізособу із Нелю Костенко, яка з 2016 року була членом наглядової ради Київобленерго, що належить тій же VS енерджи.

***

Микита Панасенко з розповіддю про антиукраїнський пропагандистський шабаш, який влаштував Георгій Мурадов, смотрящий від Лаврова у Криму, під час своєї передвиборчої кампанії і напередодні саміту Кримської платформи. Куратор друзів окупації Криму вирішив завершити свою кримську біографію і стати депутатом Державної думи.