Чеська ланка в схемі Фірташа і Як Зеленський віддав Херсонщину противникам земельної реформи

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 2 листопада 2021 року.

У цьому випуску знову говоримо про неубієнну злодійську схему поставок українського ільменіту на титановий завод олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Криму, де стався цікавий прецедент.

Чеська компанія Belanto Trade, якій відводилась роль фірми-прокладки у ланцюгу транспортування ільменітового концентрату до Криму, заявила, що з олігархом Фірташем справ не мала і куплений в української державної Об’єднаної гірничо-хімічної компанії (ОГХК) ільменіт до Криму не постачала ні сама, ні її контрагенти. Однак на настійливі питання і запити ЦЖР назвати цих чесних контрагентів, які підхоплювали на перевалках в портах Туреччини, Єгипту і навіть Варни житомирський ільменітовий концентрат, відповіді так і не дали. Попри обіцянки керівників компанії. Про що не хоче говорити Belanto Trade – розкаже у сюжеті Микита Панасенко.

У другій частині програми розповімо, як на Херсонщині в результаті закулісних домовленостей місцевих латифундистів із Офісом президента відбулась монополізація влади в прикордонному з окупованим Росією Кримом регіоні партією нинішнього мера Херсону Ігоря Колихаєва «Нам тут жити». Попередній голова Херсонської обласної державної адміністрації Сергій Козир подався у народні депутати від «Слуги народу», а його крісло дісталось основному супернику – Геннадію Лагуті, заступнику Херсонської облради і правій руці Ігоря Колихаєва. В обмін на крісло голови ОДА Лагута знявся з перегонів перед самим голосуванням та ще й взявся агітувати на конкурента в порушення закону.

Кістяк партії «Нам тут жити» і її представники в обласній і місцевих радах складають аграрні бізнесмени, які сформували чималенькі латифундії, які до останнього чинили спротив відкриттю легального ринку аграрної землі. Тобто, є противниками однієї з головних реформ Зеленського – земельної. Також ця партія стала прихистком і підніжкою до влади багатьом колишнім регіоналам, опоблоківцям і любителям «русского мира». Детальніше і поіменно – в матеріалі херсонських кореспондентів ЦЖР Альони Ніколової та Петра Коберника.