Фортеця Ескі-Кермен в осаді колаборантів і Як Росія підвозить харчі своїм солдатам на Донбасі

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 21 грудня 2021 року.

Цей випуск починаємо із тривожної новини з Криму: під загрозою знищення опинилась пам’ятка національного значення – середньовічне місто-фортеця Ескі-Кермен, що знаходиться в Бахчисарайському районі і входить до складу Бахчисарайського історико-культурного заповідника і музею. Після окупації цю та інші пам’ятки культурної спадщини України Росія незаконно – і це реально воєнний злочин – привласнила і внесла до свого федерального переліку об’єктів культурної спадщини. Тож також мали б їх охороняти. Однак із пам’ятками в Росії корумповані чиновники обходяться як із дійними коровами.

Колишній регіонал, а тепер єдінорос Михайло Шеремета веде будівництво в охоронній зоні середньовічної фортеці Ескі-Кермен, в печерах якої обладнано готельні номери його садиби. З унітазами і телевізором. Подробиці у сюжеті розповідає Микита Панасенко.

Про те, як зупинити варварів, і не тільки в цьому місці окупованого Криму, говоримо у студії з Ельмірою Аблялімовою-Чийгоз, ексдиректоркою Бахчисарайського історику-культурного музею-заповідника.

У другій частині програми Центр журналістських розслідувань оприлюднить нові факти про «бойове чергування» російських військових на окупованому Донбасі. Росія мимоволі визнала присутність своїх окупаційних військ на Сході України – у вироку російського суду щодо хабарника, який постачав російським окупантам харчування – з Ростова-на-Дону до Донецька і Луганська. Тепер ми знаємо обсяги й періодичність поставок, а отже – можемо вирахувати й кількість військових, які їдять російські пайки на окупованій українській землі. Подробиці розповість у своєму блозі Євгеній Лешан.