Содові партнери Фірташа у Росії і житло для переселенців на Херсонщині

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 18 січня 2022 року.

У минулій програмі ЦЖР розповів, як олігарх Дмитро Фірташ виводить свій титановий завод в окупованому Криму із юрисдикції України. З 2014 року юридичну адресу АТ «Кримський титан» у Армянську змінили на Київ, а назву – на Юкрейніан кемікал продактс. Усі роки окупації на завод Фірташа, попри санкції і режим закритих портів, поставлялась українська сировина бо діяв закон про ВЕЗ Крим, який дозволяв українським олігархам та іншим баригам все те, що західні кримські санкції забороняли. В серпні 2021 року цей зрадницький закон нарешті був скасований. І майно титанового заводу, що було у заставі за кредитними угодами, якимось дивом продали. Хто ховається за компанією «Русский титан», яку у Фірташа назвали новим власником майна кримського заводу, – невідомо.

Однак крім титанового у Фірташа в Криму є ще й содовий завод, що є одним із найбільших в Європі виробників соди технічної і логічно, що після начебто продажу першого, ЦЖР вирішив з’ясувати, а що ж там із другим. Юридичну адресу акціонерного товариства «Кримський содовий завод» на вільну територію не змінювали, зате зареєстрували за російським законодавством. Причина, мабуть, в тому, що цей завод, на відміну від титанового, не потребує сировини з українського материка – вона у нього під ногами. Це ропа з Сиваша.

Отже, підприємство одночасно існує в двох юрисдикціях, а от структура власності в останні роки відрізняється. У ній засвітилися компанії, що допомагають друзям президента РФ Володимира Путіна – братам Аркадію і Борису Ротенбергам та Юрію Ковальчуку – скуповувати крадені українські санаторії та заводи в окупованому Криму. Подробиці у сюжеті Євгенія Лешана.

Всупереч західним санкціям, 10 відсотків виробленої на заводі соди йде на експорт у країни Митного союзу, ближнього та дальнього зарубіжжя. Решту поглинає ринок країни-окупанта. Зокрема кримську соду в РФ споживає «Бийский олеумний завод» – філія казенного федерального підприємства «Завод имени Свердлова». Серед продукції, яку він випускає, – широка лінійка вибухових речовин.

Крім того, кримська сода потрапляє і на вільну територію України, оскільки товарообмін з країною-агресором не заборонений, а лише обмежений. Тож сода через територію Росії і компанії-прокладки прибуває у великих бегах, а вже українські підприємства її фасують та продають.

Після скасування закону про ВЕЗ Крим до закону про правовий режим тимчасово окупованої території Криму і Севастополя внесені статті про заборону поставок на півострів сировини, води, електроенергії; заборону експорту; скасування спецдозволів і сертифікатів походження України для продукції з Криму. Про те, яке покарання передбачене за їх порушення, говоримо у студії з Ігорем Поночовним, керівником прокуратури АР Крим і Севастополя.

***

Сюжет херсонських кореспондентів ЦЖР Альони Ніколової та Петра Коберника, які проаналізували всі програми вирішення проблеми із забезпеченням житлом переселенців з ТОТ Криму і Сходу, які працюють і не працюють у Херсонській області.