Війна сьогодні: Формування тероборони Херсонщини та блокада Росією Азову і Чорного моря

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 15 лютого 2022 року.

Цей випуск присвячений новому роду військ, який 1 січня цього року з’явився у Збройних силах України – Територіальній обороні (ТрО).

Упродовж останніх років Євгеній Лешан, редактор Центру журналістських розслідувань, молодший лейтенант, резервіст територіальної оборони ЗС України детально і фахово інформував про жорсткі дискусії щодо того, якою має бути територіальна оборона, у складі чого і під чиїм началом.

Передбачено формування 29 бригад тероборони, до яких входять 160 батальйонів. Чимало деталей – кількість, строки формувань та ресурси ТрО повідомив Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ під час засідання президії Конгресу місцевих та регіональних влад, що проходив 11 лютого у Харкові під головуванням президента.

Найбільше справедливих питань викликають два моменти: структура фінансування (бо цей тягар на плечах органів місцевих громад якось взагалі обійшли у Харкові) і забезпечення належними приміщеннями для управлінь бригад і баз батальйонів ТрО.

На день проведення Конгресу у Харкові, із 160 військових частин – тих самих батальйонів приміщення отримали лише 88. Але 25 із них потребують капітального ремонту, а 63 – поточного. Херсонську область серед тих, хто пасе задніх, не називали. Однак особливих успіхів кореспонденти ЦЖР не спостерігають. Про непросте народження тероборони Херсонщини – у сюжеті Альони Ніколової та Петра Коберника.

Далі йдемо на південь. До окупованого Криму, де Росія проводить морські маневри, що загрожують усьому Чорноморському регіону. Нахабство окупантів, породжене, серед іншого, безкарністю, вкотре перейшло межу міжнародного права. Тотальне перекриття ділянок Чорного моря довкола кримського півострова, створило морську блокаду українських портів та загрозу судноплавству. Детальніше про це Євгеній Лешан у своєму відеоблозі разом із морським експертом Богданом Устименком.