Воєнні злочини Росії: агресія, масові вбивства цивільних, удари в дитсадки, лікарні, руйнація міст

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 1 березня 2022 року.

Коврові бомбардування Харкова російськими військами потрясли світ своєю цинічністю і абсолютно усвідомленими їх організаторами вбивствами цивільного населення. Президент Володимир Зеленський закликає до створення міжнародного трибуналу, який розслідує воєнні злочини і злочини проти людяності, які Росія вчиняє в Україні. І це правильно. От тільки варто нагадати, що Україна і досі не імплементувала в своє законодавство норми міжнародного кримінального та гуманітарного права. Український Кримінальний кодекс не визначає такі злочини без терміну давності, а деякі міжнародні злочини взагалі «не знає». Цей недолік мав виправити так званий «закон про воєнних злочинців», прийнятий Верховною Радою ще у травні 2021, але і досі, всупереч Конституції, не підписаний президентом. Крім того, і досі не ратифікований Римський статут, а ми ж так сподіваємось на Гаагу – Міжнародний кримінальний суд, який може сформувати міжнародний трибунал, що арештує Путіна, Шойгу та інших виродків. Між тим за 5 днів з моменту вторгнення російських військ на українську землю скоєно сотні воєнних злочинів. Микита Панасенко, з допомогою правозахисників, розповість детально, які саме.  

***

Упродовж усіх років цієї війни значну частину роботи з документуваня доказів воєнних злочинів, в тому числі, для інформаційних повідомлень Міжнародному кримінальному суду, здійснювали правозахисні організації у тісному, унікальному партнерстві спочатку – з прокуратурою АРК, а потім – і з так званим «департаментом війни» Офісу Генпрокурора. Цей департамент створив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов, якого генпрокурорка Ірина Венедіктова волюнтаристськи відсторонила від керування цим департаментом ще минулого року.

Найвідоміші правозахисні організації нещодавно заявили про об’єднання зусиль для документуваня воєнних злочинів і закликають громадян фіксувати докази і присилати  інформацію щодо злочинів Росії проти мирного населення на електронну пошту [email protected]. З правозахисниками, як і раніше, працює Гюндуз Мамедов. Зараз він служить  у складі тероборони Києва і знайшов можливість під час патрулювання міста відповісти на питання ЦЖР.