Гауляйтери Херсонщини і їхні посіпаки

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 26 квітня 2022 року.

У цьому випуску ЦЖР продовжує відкривати імена окупантів, які вчиняють воєнні злочини на окупованій території України, а також їхніх посіпак – місцевих колаборантів та рядових інформаційних військ.

Упродовж двох місяців з початку повномасштабного вторгнення рф на територію України ЦЖР не раз відзначав щонайменше дві дивні речі: окупувавши населені пункти, російські військові не поспішають встановлювати там свою військово-цивільну вертикаль, аби адмініструвати підконтрольну територію. Точніше, комендатури існують, але хто комендант – тримають у секреті.

Журналісти-розслідувачі з’ясували, кого російські окупанти призначили «військовим комендантом» Херсонської області – це полковник Віктор Бедрик, колишній командир бригади радіаційного, хімічного, біологічного захисту зі з’єднання Східного військового округу рф. Саме він зараз відповідальний за життєзабезпечення і порядок на окупованій території Херсонщини.

Також рашистам критично не вистачає колаборантів для роботи у окупаційних цивільних адміністраціях. Доводиться імпортувати із Криму. Відсутність нових адміністрацій – одна з причин, чому окупанти ніяк не можуть визначитись із так званим «референдумом» за створення «ХерНР».

Докладно про це говоримо із Сергієм Даниловим, експертом Центру близькосхідних досліджень.

Ефір завершує блог Микити Панасенка, яким він продовжує цикл викриттів солдатів інформаційних військ росії. Кримських і російських журналістів, яких окупанти возять у своєму обозі для ведення спецпропаганди, а також виправдовування воєнних злочинів проти цивільного населення окупованих територій Півдня України.