Чому Зміїний – морська Чорнобаївка, а Путін не зміг продати «денацифікацію» України?

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 10 травня 2022 року.

У першій частині цього випуску говоримо про те, чому острів Зміїний став для військових рф другою Чорнобаївкою, в чому його важливість для воєнних дій у цій частині акваторії Чорного моря.

Першою важливою перемогою ЗС України на морі в районі острова стало влучання 13 квітня двома крилатими ракетами «Нептун» із подальшим потопленням флагмана ЧФ росії крейсера «Москва».

З 30 квітня по 8 травня ударами безпілотників Bayraktar T2 ВМСУ на Зміїному були знищені пункт управління, машина зв’язку – серверна із телекомунікаційним обладнанням, кілька зенітно-ракетних комплексів «Стріла-10» та ЗРК «Тор», а також вертоліт з російськими десантниками. Крім того, біля острову Bayraktar знищили п’ять швидкісних десантних катерів типу «Раптор» та десантний катер типу «Серна» ЧФ рф. Крім того, два українських СУ-27 завдали удари по позиціям рашистів на Зміїному. Кількість знищених військових рф йде на десятки.

Про це говоримо з Павлом Лакійчуком, керівником безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ».

У другій частині програми разом з Дмитром Золотухіним, який є відомим експертом з інформаційних війн і ІПСО, тренером з OSINT розслідувань і засновником Інституту постінформаційного суспільства говоримо про «побєдобєсіє» на нових окупованих територіях і чому ця технологія провалилась не тільки у Херсонській та Запорізькій областях, а й вичерпалась у самій росії.

Цю тему проілюструє сюжет херсонських кореспондентів ЦЖР Петра Коберника та Альони Ніколової з оглядом подій 9 травня на нових ТОТ півдня України.