Сядуть усі. Олексій Даниляк про розслідування справ херсонських зрадників і колаборантів

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 14 червня 2022 року.

Кожен день українські правоохоронці фіксують десятки воєнних злочинів, які вчиняють не лише російські окупанти, а й наші співгромадяни – посіпаки загарбників, зрадники і колаборанти.

Саме вони і часом упродовж багатьох років допомагали російським спецслужбам готувати та здійснювати окупацію територій України. Саме вони увійшли до маріонеткових адміністрацій і стали говорящими головами окупантів, через яких російські військові і спецслужби озвучують свої злочинні накази. Саме вони сприяють російським спецслужбам викрадати, тримати у неволі і катувати українських патріотів – депутатів, управлінців, ветеранів АТО, тероборонівців, активістів та журналістів.

Перелік злочинів колаборантіва можна продовжувати, бо до них щодня додаються нові злодіяння – грабунок майна держави і громадян, вивезення зерна та іншої продукції з території окупованого півдня, примус цивільного населення до співпраці з незаконно утвореними і російськими органами влади, позбавлення доступу до освіти, штучне спричинення гуманітарної кризи.

І цей перелік, скоріш за все, скоро доповниться ще й участю в організації та проведенні незаконного квазіреферендуму поки що неясно з яким питанням. Хоча головна мета росії зрозуміла – анексія нових українських територій.

Як розслідуються ці злочини на окупованій Херсонщині сьогодні говоримо з Олексієм ДАНИЛЯКОМ, першим заступником керівника прокуратури Херсонської області.