Пропагандисти війни з ТРК «Крим» і вступна кампанія-2022 для херсонців

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 21 червня 2022 року.

У цьому випуску три теми для розбору.

Спочатку про атаку українських Збройних сил на острів Зміїний і платформи на родовищі Одеському у Чорному морі, які російські окупанти давно перетворили на військові об’єкти і тому вони стали легітимними військовими цілями для ЗСУ.

На кожній із чотирьох вкрадених в України самопідйомних бурових установок, серед яких так звані «вишки Бойка» – куплені у 2010 році СПБУ «Петро Годованець» і «Україна», які знаходяться на Одеському і Голіцинському родовищах, російські військові встановили засоби радіоелектронної розвідки та боротьби, завдяки чому вони контролювали надводний, повітряний і підводний простір у північно-західній частині моря – між Кримом та Одесою.

Таке ж обладнання, а також вагончики-казарми для військовослужбовців окупанти розмістили на блок-кондукторах – стаціонарних платформах, які встановлені на свердловинах, від яких підводним газопроводом на сушу поставляється видобутий, а в нашому випадку – вкрадений газ.

***

Розслідування про бійців і найманців інформаційного фронту. Про тих, хто виправдовує агресію росії проти України і воєнні злочини окупантів і колаборантів та займається пропагандою війни. Як і в 2014 році в Криму, окупанти захопили частоти і вежі українських компаній у Херсонській та Запорізькій областях і запустили трансляцію російських телеканалів. При цьому контрольована і фінансована російськими структурами і спецслужбами телекомпанія «Крим» отримала особливе завдання.

Микита Панасенко продовжує викривати і називати імена пропагандистів, яких підрядили створювати матеріали для мешканців нових окупованих територій, ці ж фейки та маніпуляції затребувані і для аудиторії власне росії.

***

Наступна розповідь – про вступну кампанію на нових окупованих територіях півдня. Херсонські кореспонденти ЦЖР Петро Коберник та Альона Ніколова розкажуть, як випускникам з окупованих районів області отримати атестати про закінчення школи і подати документи на вступ до українського вишу.