Запоріжжя: Шлях переселенців на вільну землю України

ВНБ

«Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 9 серпня 2022 року. Спеціальний випуск програми з Микитою Панасенком.

Це спеціальний випуск програми, який ЦЖР зняв у Запоріжжі.

Це перше велике місто, яке приймає переселенців на шляху із окупованої частини півдня України. І саме постійно перебуває під загрозою російських обстрілів.

У Запоріжжя приїжджають переселенці з усієї окупованої території півдня. Усі вони проходять через сумнозвісний російський блокпост у Василівці, де стояти доводиться по кілька днів, а то й більше тижня, чекаючи своєї черги проїхати.

Місто Запоріжжя стало головним хабом для переселенців із окупованого півдня – щодня воно приймає півтори тисячі втікачів з російської окупації., облаштування яких лягає на плечі громад області. Мабуть, було б справедливим, аби уряд зробив перерозподіл субвенцій на користь громад, що приймають переміщених українців.

Значна кількість переселенців – з Херсонщини. І ми знову, як і в нашому спецвипуску з Кривого Рогу, змушені констатувати: керівники і спеціалісти Херсонської ОДА все ще розкидані по всій країні. Час уже зібрати обласну адміністрацію в одному місці і вирішувати проблеми херсонців системно і адекватно до ситуації і викликів.

Доцільно також, на нашу думку, відкрити у містах, які є хабами для переселенців, насамперед, у Кривому Розі та Запоріжжі, представництва міністерства з реінтеграції окупованих територій – аналогічні тому, що діяло у Херсонській області.

На наш погляд, міністерство реінтеграції, в компетенціях якого є реалізація державної політики щодо тимчасово окупованих територій, нарешті повинно почати цю політику щодо нових ТОТ розробляти і формувати постійні канали якісної комунікації із нашим громадянами.