Втеча від мобілізації в армію окупантів і люди звільнених земель Херсонщини

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 27 вересня 2022 року.

Сьогодні у випуску – про незаконну мобілізацію до російської армії на тимчасово окупованих територіях Криму і Севастополя, під яку підпадають і громадяни України.

Почнемо з мобілізації резервістів у Росії, яка співпала із проведенням псевдореферендумів на Сході та на нових окупованих Росією територіях півдня України. Ви звісно ж пам’ятаєте, ще пару тижнів тому росіяни та їхні посіпаки – гауляйтери не збирались проводити фарс під назвою референдум, але успіхи ЗСУ і на сході так налякали кремлівського диктатора, що він вирішив хоч якось, хоч на своєму папері закріпити за собою захоплені українські землі.

У цій ситуації, звісно ж, серед іншого, Україну хвилюють питання, пов’язані із примусовою мобілізацією її громадян в окупованому Криму.

За даними представництва президента України в АРК, основна маса мобілізованих – представники корінного кримськотатарського народу. Їхній призов – це намагання Росії знищити у війні нелояльне корінне населення та пов’язати його кров’ю співвітчизників. Аби уникнути призову, багато кримських татар і українців намагаються виїхати з Криму закордон.

Меджліс кримськотатарського народу створив Координаційний центр з гуманітарних питань, який допомагає їм у цьому. З нами на зв’язку Юсуф КУРКЧІ, один із координаторів цього центру.

***

Репортаж кореспондента ЦЖР Петра Коберника з нещодавно звільнених земель Херсонської області. Як пережили окупацію мешканці Високопілля і як новий очільник обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич збирає докупи ресурси – людей, гроші і гуманітарну допомогу для відновлення життя у звільнених селах та підтримати переселенців.