Парламентський саміт Кримської платформи: безпека, санкції, трибунал

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 25 жовтня 2022 року.

Сьогодні, 25 жовтня відбувся Перший парламентський саміт Кримської платформи, 24 жовтня про звільнення від російської окупації і повернення Криму до вільної спільноти говорили на дискусійних панелях за участі лідерів думок і членів Експертної мережі Кримської платформи.

Завтра, 26 жовтня пройде зустріч омбудсменів країн-учасниць Кримської платформи.

У Першому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи у різних форматах форматі беруть участь делегації з понад 50 країн та інституцій, загалом близько 400 політиків з усього світу, з парламентських асамблей, міжнародних організацій, Європарламенту. Україна також запросила до участі країни, які не є членами Платформи, зокрема, з Південної Америки, Африки та Азії. Президент Володимир Зеленський звернувся до учасників саміту онлайн, просив про підтримку безпекову, фінансову і санкційну.

«Коли ми вийдемо на наші законні державні кордони та повернемо, зокрема, й Крим, нам буде потрібен ваш досвід: безпековий, політичний, юридичний, економічний, соціальний, інфраструктурний. Щоб повернути Криму повноцінне життя після років окупації, а людям у Криму – справедливість, наша співпраця має зберігатися на максимумі й після відновлення нашої територіальної цілісності. Маємо зробити цей наш формат – формат Кримської платформи – стартом для інших гуманітарних і дипломатичних платформ, які сприятимуть деокупації інших територій, що були колись поневолені, від Придністров’я й Абхазії до Північних територій», – сказав президент.

Про саміт на зв’язку із Загреба Аліна Фролова, заступниця голови правління Центру оборонних стратегій і координаторка безпекової групи Експертної мережі Кримської платформи та Ольга Скрипник, координаторка Кримської правозахисної групи, яка представляла на саміті і Експертну мережу Кримської платформи.