Конвеєр справ ФСБ про «міжнародних терористів» ІІ Люди, які повернулись із пекла окупації

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 9 листопада 2022 року.

ЦЖР розпочинає цикл матеріалів «Як ФСБ ліпить терористів зі звичайних людей». Сьогодні ми назвемо імена політичних бранців Кремля, їз яких ФСБ ліпить міжнародних терористів.

Це цивільні мешканці Мелітополя, Запоріжжя, Херсона і Генічеська, яких утримують у СІЗО Сімферополя і в Лефортово у Москві. Їх викрали на окупованих територіях півдня,  жорстоко катували, добиваючись зізнання у підготовці або й здійсненні терористичного акту, а потім передали слідчим ФСБ у Криму та Росії, які й запустили цілий конвеєр фальсифікованих справ про міжнародний тероризм.

Деякі імена безпідставно обвинувачених у тероризмі українців прозвучать уперше, і їх багато.

***

Як ФСБ ліпить міжнародних терористів із звичайних цивільних людей, ЦЖР розповідав днями на прикладі мелітопольця Ярослава Жука. Після того, як чоловік під тортурами підписав усі папери, його забрали співробітники ФСБ і відвезли у Сімферополь. Ми виявили п’ятеро людей, які також утримуються у сімферопольських СІЗО №1 і №2, про місцеперебування яких раніше або взагалі не було інформації, або дуже мало, і яких фальсифіковано справи про міжнародний тероризм. Про кількох із них – в матеріалі Микити Панасенка.

***

Кореспонденти ЦЖР вчергове побували у звільнених селах Херсонської області, куди повільно, але впевнено повертається вільне життя і цивілізація. Можна порівняно швидко повернути в села світло, зв’язок і Укрпошту. Але травма, якої люди зазнали за місяці російської окупації і свавілля військових і їхніх прислужників, настільки глибока, що зарубцюється ще нескоро.

Про мешканців Великої Олександрівки, які повернулись із пекла російських катівень – у сюжеті Петра Коберника.