Гліб Канєвський. Конфіскація активів РФ || Борис Петруньок. Депортація українських дітей до Росії

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 15 листопада 2022 року.

У першій частини цього випуску говоримо про те, як змусити Росію платити за збитки, завдані її агресією проти України, ще до здобуття остаточної перемоги над нею і звільнення усіх українських земель.

Генасамблея ООН 14 листопада прийняла резолюцію «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України». Генасамблея визнає, що Росія має бути притягнута до відповідальності за порушення міжнародного права, зокрема її агресію, а також міжнародного гуманітарного права і прав людини.

Однак, як і в багатьох випадках, в історії з репараціями в України є домашні невиконані завдання. Адже на території України також були і є російські активи, які можна і треба арештувати чи конфіскувати і обернути на користь державі і її громадянам. Про це, зокрема, говоримо з Глібом Канєвським, аналітиком організації StateWatch, яка займається моніторингом застосування санкцій до російських підприємств ВПК та відшуковує російське майно і виявляє, що з ним робить український уряд.

У другій частині програми продовжимо викривати Росію у тяжкому міжнародному злочині – депортації українців – дітей і дорослих з окупованих територій України на територію Росії та як цьому сприяють так звані «волонтери».

Цю тему обговорюємо з Борисом Петруньоком, автором опублікованого на сайті ЦЖР розслідування про депортацію дітей із окупованої Херсонської області, який зібрав чимало доказів цього воєнного злочину, виконавцями якого було чимало людей.