Як пітерські вкрали завод у Мелітополі, що виробляв міномети ІІ Військова підготовка замість призову

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 24 січня 2023 року.

У цій програмі розкриваємо фігурантів ще одного воєнного злочину росіян і колаборантів, які захопили в окупованому Мелітополі відоме далеко за межами України підприємство – Мелітопольський завод автотракторних запчастин. Зрадники-колаборанти на чолі з гауляйтером Євгеном Балицьким пограбували і продали готову продукцію вартістю у 5 млн євро. Потім в діло вступили ФСБшники, повз яких ці мільйони пропливали, і врешті завод опинився під контролем пітерських воротил.

Кореспондент ЦЖР Микита Панасенко поспілкувався із законним власником заводу Анатолієм Кузьміним, який вимушений був залишити окупований Мелітополь, але продовжує боротись за свій бізнес. Він звернувся із заявою про злочин до правоохоронців, які відкрили кримінальне провадження, за результатами розслідування якого мають понести покарання не тільки росіяни, які привласнили чуже майно в умовах міжнародного збройного конфлікту, тобто вчинили воєнний злочин, а й місцеві колаборанти, які були співучасниками цього злочину. Подробиці дивіться у сюжеті.

У другій частині програми – відеоблог редактора ЦЖР, лейтенанта-мінометника Євгенія Лешана про необхідність реформи системи підготовки до служби в армії, яку треба запровадити після перемоги, або навіть і раніше. Про реформу загального військового обовʼязку говорять десятиліттями, нинішній президент минулого року навіть підписав відповідний указ, але до прийняття закону діло не дійшло. Але Євгеній Лешан має що порадити урядовцям, і йому потрібна ваша підтримка, як і рідній Євгенію мінометній батареї 130-го батальйону Тероборони. Реквізити для збору коштів на ремонт, ТО і підтримку авто для мінометної батареї 130-го батальйону ТрО:

Mono 5375 4115 0673 4396
Privat 5168 7450 3278 2069
PayPal: [email protected]