Як Ротенберги присіли на хімію Фірташа у Криму || Агія Загребельська про санкційну політику НАЗК

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 1 березня 2023 року.

ЦЖР продовжує встановлювати реальних бенефіціарів незаконних оборудок та привласнення українських активів на окупованих Росією територіях Криму і півдняУкраїни. У цьому випуску – чергова серія розслідування про активи українських олігархів у Криму та придбання їх любими друзями Володимира Путіна. Мова про колишній «Кримський титан», перейменований у 2014 році в Юкрейніан кемікал продактс, – титановий завод у Армянську, який до російської навали був найбільшим виробником діоксиду титану у Східній Європі.

У кінці 2021 року завод був проданий Group DF Дмитра Фірташа росіянам – нікому невідомій компанії «Русский титан». Раніше ЦЖР робив припущення, що врешті решт з’являться докази того, що колишній «Кримський титан» дістався друзям Путіна – братам Ротенбергам. У цій програмі ЦЖР покаже цей зв’язок.

***
Влітку минулого року ЦЖР розкрив учасників одного із ланцюгів «зернового експресу» – схеми вивезення росіянами викраденого або купленого під примусом за копійки українського зерна із окупованих територій півдня. А саме – спеціально створеного для цього у Мелітополі підприємства «Государственньій зерновой оператор» та його керівників. Тепер і ця компанія, і її директор – мешканець Санкт-Петербургу Нікіта Бусел внесені до санкційного списку США. Микита Панасенко нагадає про нього та розслідування ЦЖР у сюжеті.

***
ЦЖР котрий рік поспіль констатує вкрай слабку і неадекватну санкційну політику України. Новий закон про санкції так і не прийняли, його проект, розроблений напередодні вторгнення Росії, заблукав в урядовому кварталі між Банковою та Грушевського. Але є і добра новина: до ідентифікації кандидатів на застосування санкцій долучилась Національна агенція із запобігання корупції. Напрямок мінімізації корупційних ризиків у санкційній політиці НАЗК очолила Агія Загребельська, ексуповноважена Антимонопольного комітету, юристка і засновниця Ліги антитрасту, яка є учасницею нашої програми.