Путін на віджатому курорті Ахметова на Арабатці || Герої Бузкового парку у пошуку справедливості

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 19 квітня 2023 року.

У цьому випуску спочатку розповімо про те, як російський диктатор Володимир Путін навідався до нових окупованих територій, а його медіаобслуга і пропагандисти геть забрехались, намагаючись приховати – де і коли він побував на Херсонщині. Журналісти ЦЖР оперативно цю брехню розвіяли та встановили, що Путін був на Арабатській Стрілці напередодні Великодня, а не після. Його водили по території вкраденої бази відпочинку «Бригантина», що належить компанії «Метінвест» Ріната Ахметова, де за інформацією російських пропагандистів, нібито розміщений штаб російського угрупування військ «Днепр». Подробиці дивіться у сюжеті.

***
Не так давно ЦЖР розповідав про шалену вербувальну кампанію в окупованому Криму до лав незаконного навіть у Росії формування – так званого ПВК «Вагнер». Аж раптом масована агресивна кампанія «вступай у вагнерА» на півострові стихла. І на полювання за свіжим гарматним м’ясом вийшли вербувальники Міноборони РФ. Одночасно вже у цей весняний призов у Росії застосують електронні повістки, а Госдума РФ продовжує штампувати закони, якими посилюють покарання за нелояльність до війни і російської армії, і позбавлення громадянства навіть за порушення закону про мітинги і відмову служити. Про це у новому блозі Микити Пансенка.

***
Завершується випуск історією пошуку справедливості: про бійців тероборони Херсона, які майже голіруч протистояли російським окупантам у бою у Бузковому парку Херсона і на території ліцею 1 березня 2022 року, під час якого загинули 24 українських захисника. Однак більше року бійці тероборони Херсона та родичі тих, хто загинув у боях 1 березня або від поранень, не можуть отримати від військового командування визнання статусу учасника бойових дій та компенсації, які їм належать за законом. Більше того – не можуть отримати належної відповіді від центру комплектування та соцдопомоги, тобто, військоматів і військової частини. Подробиці у сюжеті херсонського кореспондента ЦЖР Петра Коберника.