Реквізовані окупантами села || Як агент ФСБ Гутор втік від СБУ || Кримські на «виборах» на Запоріжжі

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 17 травня 2023 року.

У цьому випуску ЦЖР розкаже, як рашисти, готуючись відбивати контрнаступ ЗСУ, затоплюють водами Дніпра узбережжя та поля на лівобережжі Херсонщини і захоплюють приватні будинки в запорізьких селах, готуючись до контрнаступу ЗСУ.

Окупанти продовжують неконтрольоване скидання дніпровської води через пошкоджені ними шандори греблі Каховської ГЕС. Є загроза її прориву, а лівий берег Херсонщини вже підтоплено, причому, затопило і окопи окупантів. У Запорізькій області Приморськ і Бердянський район залишилися без водопостачання, бо окупанти, готуючись до оборони, використовують воду із Південного групового водоводу, аби заболотити навколишні поля для ускладнення руху української важкої техніки під час контрнаступу.

Запорізькі кореспонденти ЦЖР виявили більш ніж 70 населених пунктів, які частково або й повністю заселені військовим РФ чи стануть такими найближчим часом. Ці села окупаційна армія вирішила перетворити на свої опорні пункти. Причому, будинки у цих селах, власники яких виїхали на вільну територію, окупаційна адміністрація визнає безхазяйними і привласнює під виглядом «націоналізації». Кореспондент ЦЖР Сергій Старушко представить інтерактивну карту, яку він уклав із даних, зібраних із рішень окупаційного уряду.

Микита Панасенко продовжить свій шпигунський цикл матеріалів і розкаже, чому підозрювані в державній зраді і співпраці з російськими спецслужбами виходять під заставу і втікають від слідства. А вчасно не арештовані і непосаджені кримські зрадники зібрались на незаконні вибори на окупованій частині Запорізької області. Серед них знайшлися фігуранти розслідувань ЦЖР: бойовик часів так званої «кримської весни», ряжений отаман і навіть погорілий на корупції «міністр» Сергія Аксенова.