Підрив окупантами РФ греблі Каховської ГЕС. Наслідки воєнного злочину і майбутнє краю

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 6 червня 2023 року.

Спеціальний випуск програми присвячений підриву 6 червня російськими військовим греблі Каховської ГЕС, що вже призвело за підтоплення більше десятка населених пунктів по обидва береги Дніпра, включно із Новою Каховкою та районами Херсона. Наслідками цього воєнного злочину Росії може бути гуманітарна та екологічна катастрофи.

Загроза підриву греблі Каховської ГЕС існувала від самого початку окупації Херсонщини, адже за даними розвідки, машинна зала і гребля були заміновані ще минулого року, а президент України Володимир Зеленський попереджав про загрозу техногенної катастрофи: у своєму зверненні до Європейської ради він говорив про плани Росії здійснити теракт під чужим прапором.

Упродовж дня Центр журналістських розслідувань вів хроніку подій після підриву греблі Каховської ГЕС. Про те, що відбувається на обох берегах Дніпра в Херсонській області говоримо з кореспондентами ЦЖР Петром Коберником, який включається із Херсона, та Олегом Батуріним, який сьогодні увесь день спілкувався із земляками, мешканцями Нової Каховки та інших підтоплених сіл окупованого лівобережжя Дніпра.

Робити висновки про рівень збитків і шкоди від цього злочину РФ ще зарано, однак оцінювати ризики і розуміти, яким чином може розвиватись ситуація у цьому регіоні – варто. ЦЖР запросив до розмови відомих науковців: Євгена Хлобистова, доктора економічних наук, професора Києво-Могилянської академії та Ігоря Пилипенка, доктора географічних наук, професора Херсонського державного університету.

***

Темі введення санкцій щодо агентів Кремля, які виправдовують агресію Росії та ведуть пропаганду війни присвячений і традиційний фінальний блог від журналістів ЦЖР. Євгеній Лешан провів ревізію санкцій щодо «Друзів окупації Криму», виявив, що тільки до вісьмох із них застосовані українські санкції та написав тим, від кого залежить виправлення цього упущення. Що відповіли в СБУ, МЗС та апараті РНБО – дивіться у його блозі.