Форум Експертної мережі Кримської платформи || Колаборанти-мігранти || Дар’ївка. Життя після повені

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 19 липня 2023 року.

Цей випуск присвячений Міжнародному форуму експертної мережі Кримської платформи під назвою «Бачення майбутнього: експертний погляд», який проходив 18 та 19 липня у Києві.

Українські та іноземні аналітики, науковці, журналісти, правозахисники, військові та політики обговорювали наслідки збройної агресії Росії проти України в усіх сферах. Мета форуму – напрацювати рекомендації урядам, як щодо того, як долати екологічні наслідки, яку архітектуру глобальної безпеки великого Чорноморського регіону та всього світу будувати, аби не допустити повторення війни і реваншу Росії.

Учасник форуму говорили про механізми відновлення справедливості і про те, якою в демократичних країнах бачиться повоєнне майбутнє Росії, чи є у НАТО стратегія щодо Чорного моря і коли найкраще для всіх Україна має стати членом Альянсу.

***

Главк Нацполіції у Харківській області повідомив, що подав дані на включення до бази міжнародного розшуку Інтерполу на 25 колаборантів, які втекли в країни ЄС. Таких історій немало і в Криму, і на півдні України, і ЦЖР про них розповідав. Сергій Старушко у своєму сюжеті зібрав повідомлення про цих хитрозадих колаборантів, а про деяких розкаже вперше.

***

Репортаж кореспондента ЦЖР Петра Коберника із звільненого правобережжя Херсонщини, із сіл Дар’ївської громади, мешканці яких пережили окупацію і повінь після підриву росіянами Каховської ГЕС і її греблі.