ЄВідбудова Херсонщини || Альтернатива Каховській ГЕС || Бункер генерала Герасімова в Бердянську

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 16 серпня 2023 року.

У цьому випуску мова піде про те, як працює, а часто – не працює державна програма «ЄВідбудова», за якою люди з деокупованих територій, житло яких під час бойових дій постраждало або й було вщент знищено, можуть отримати допомогу. Херсонські кореспонденти ЦЖР майже тиждень провели у поїздках звільненими селами на правому березі Дніпра. На превеликий жаль, більшість людей, з якими вони спілкувались, дуже погано знають умови, за яких можна отримати таку допомогу. Подробиці дивіться у репортажі Петра Коберника.

***

Під час екологічної панелі форуму Експертної мережі Кримської платформи виникла дискусія, яка набирає все більше учасників на різних майданчиках і в ЗМІ. Коротко суть дискусії звучить так: відновлювати підірвану російськими військовими Каховську ГЕС і Каховське водосховище чи не повертатись до витратного старого проекту і використати шанс на модернізацію промисловості і сільського господарства.

Але, головне питання дискусії інше – світоглядне: якою має бути відбудована Україна. І все частіше звучать пропозиції, причому, з прорахунками і експертизою, не відбудовувати старе, а будувати нове – з сучасними енергозберігаючими технологіями і зовсім іншим ставленням людини до природи і природних ресурсів. ЦЖР записав інтерв’ю із В’ячеславом Потапенком, доктором економічних наук, керівником Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень, який просуває ідею модернізації України.

***

Фіналізує випуск програми блог Сергія Старушка, про те, як мешканці Бердянська розпізнали на відео, де знаходиться бункер, в якому ховався від обстрілів ЗСУ начальник Генштабу ЗС Росії Валєрій Гєрасімов, який начебто побував на передовій.