Села-казарми окупантів між Бердянськом і Маріуполем || Сергій Данилов про псевдовибори РФ на Півдні

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 6 вересня 2023 року.

У цьому випуску говоримо про воєнні злочини Росії, які тривають на тимчасово окупованих територіях: про експропріацію житла цивільного населення на Запоріжчині та псевдовибори, які Росія проводить на захопленому Півдні.

Центр журналістських розслідувань продовжує фіксувати факти експропріації росіянами житла мешканців окупованої частини Запорізької області. Спочатку окупаційна адміністрація незаконно привласнює будинки і квартири під виглядом націоналізації безхазяйного майна, а потім передає їх військовим. А у прифронтових селах окупанти просто заселяються у будинки мешканців, які виїхали на вільну територію, та перетворюють їх на казарми. Масове захоплення житла цивільного населення без нагальної військової цілі і компенсації власникам наш моніторинг зафіксував у майже 150 населених пунктах Запорізької області. Сергій Старушко, який його веде, відкрив нову тенденцію – розселення російських військових вздовж так званого сухопутного коридору, між Маріуполем та Бердянськом.

***

У переліку міжнародних злочинів Росії і політичного керівництва додається цими днями ще один – незаконні вибори до окупаційних «законодавчих та місцевих органів влади» на захоплених територіях Півдня. Аналіз списків кандидатів у депутати «заксобраний» від російських партій показує, що половина з них – не місцеві, а росіяни або колаборанти з окупованого Криму чи Донбасу. А щоб зібрати бодай якусь притомну кількість голосів місцевих мешканців, які ігнорують псевдовибори, колаборанти обходять їх поквартирно у супроводі озброєних військових.

Про це говоримо з Сергієм Даниловим, директором Центру близькосхідних досліджень.