Юрій Армаш про полон, тортури і врятованих бранців || Мобілізований авіаспорт студентів у Криму

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 25 жовтня 2023 року.

У першій частині програми будемо говорити про ще один різновид воєнних злочинів – мілітаризації освіти на окупованій території Криму. В останні місяці ЦЖР видав багато матеріалів щодо справжнього буму, який охопив росіян у намаганні перегнати українців у бойовому використанні безпілотників.

Окупаційна адміністрація в Криму вирішила втягнути у гонку безпілотних озброєнь студентів кримських вишів. Як виявили журналісти кримського ЦЖР, замість спортивної секції у так званому «Кримському федеральному університеті« (КФУ) тепер працює повноцінний центр підготовки операторів БПЛА, де університетські інструктори навчають дроноводству навіть військових.

***

У другій частині програми інтерв’ю старшого лейтенанта, військового лікаря Юрія Армаша кореспонденту ЦЖР Олегу Батуріну. Про понад рік, проведений у російському полоні, про тортури, яким росіяни піддавали його та інших військових, і про те, як він лікував у неволі зранених катуванням українців.

Текстова версія інтерв’ю викликала величезний резонанс. ЦЖР вирішив опублікувати відео, щоб якнайбільше людей знали про масові воєнні злочини і злочини проти людяності, які вчиняє РФ. А також про героїзм і людяність українських військових. Петиція щодо присвоєння Юрію Армашу звання Героя України за менше ніж два місяці набрала потрібну кількість голосів і нині очікує рішення президента.