Споживають окупанти – платять окуповані. Сергій Головньов, Андрій Єрмоленко про позови за подану на ТОТ електроенергію

Колаж: investigator.org.ua

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 23 листопада 2023 року.

У цьому випуску розбираємось із дуже дивною і, головне, несправедливою ситуацією щодо стягування енергопостачальниками коштів із громад та приватних підприємств з тимчасово окупованих територій півдня. Багато з них у перші місяці після повномасштабного вторгнення були нахабно захоплені, а потім і незаконно привласнені окупантами і колаборантами. Тепер же українські енерготрейдери пішли в суди і вимагають десятки мільйонів гривень від постраждалих громад і підприємців – за електроенергію, якою вони не користувались.

Керівники військових адміністрацій окупованих громад Запорізької області, які отримали позови від енерготрейдерів, звернулись до Офісу Генпрокурора України із заявою про шахрайство з їхнього боку, зокрема, енергопостачальної компанії «Запоріжжяенергопостачання». Про це розповідає Андрій Єрмоленко, начальник Семенівської військової адміністрації.

Серед тих, хто вимагає гроші за спожиту окупантами електроенергію, є і компанії, у засновниках яких – колаборанти, які особисто брали участь у привласнені чужих активів. Одна із них – «Альтернативенерго», співвласником якої є фігурант попередніх розслідувань ЦЖР – зрадник Геннадій Бабаян із Бердянська. Подробиці у сюжеті Сергія Старушка.

Як так могло статись і чи є вихід із цієї несправедливої ситуації – говоримо із авторитетним аналітиком, експертом енергоринку Сергієм Головньовим, який очолює ділову редакцію видання Ліга.нет.