Нова хвиля експропріації Росією майна українців. Що робити потерпілим – поради Микити Петровця, юриста РЦПЛ

Колаж: investigator.org.ua

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 30 листопада 2023 року.

У цьому випуску розповідаємо про результати проведеного журналістами ЦЖР моніторингу рішень окупаційних адміністрацій на ТОТ півдня, якими незаконно вилучається майно наших громадян та юридичних осіб із подальшим його незаконним привласненням Росією чи росіянами.

Рахунок об’єктів, віджатих окупантами і їхніми колаборантами від виглядом націоналізації безхазяйного майна, пішов на десятки тисяч. Тільки в оприлюднених документах окупаційного «міністерства майнових і земельних відносин» у Запорізькій області ЦЖР нарахував близько 1200 експропрійованих квартир і будинків, майже півтисячі земельних ділянок площею від 6 соток до десятків гектарів, близько 250 готелів та баз відпочинку, а ще кілька сотень іншої комерційної нерухомості і понад тисячу одиниць автотранспорту. Про нову хвилю експропріації розказує Сергій Старушко.

Що робити законним власникам, чиє майно вкрали і привласнили окупанти? Роз’яснює Микита Петровець, юрист Регіонального центру прав людини.

Які нові санкції запровадили у листопаді, і хто потрапить у 12 санкційний пакет Євросоюзу? Вже відомо про щонайменше чотирьох фігурантів наших розслідувань. Блог Наталі Кокоріної.