На арені – «Медведи». У Криму ГРУ формує підрозділи для війни в Україні і Африці

Колаж: investigator.org.ua

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 8 грудня 2023 року.

У цьому випуску продовжимо досліджувати та ідентифікувати російський звіринець – так звані добровольчі підрозділи, які воюють проти України та вчиняють воєнні злочини.

Військово-технічний центр «Царские волки» Дмітрія та Алєксєя Рогозіних, про який ЦЖР розповідав раніше, вже потрапив у проект 12-го пакету санкцій ЄС. Тепер зробимо відомою так звану 81-шу бригаду спеціального призначення «Медведи», що воює зараз в районі херсонського міста Олешки. Крім того, саме зараз додатково формується окремий «експедиційний корпус «BEAR» для «роботи» найманців за кордоном, зокрема, в Африці.

81-а бригада спецпризначення «Медведи», яку також називають кримською філією квазіприватної військової компанієї «Редут», контролюється Головним управлінням Генштабу МО РФ, тобто, головним органом зовнішньої військової розвідки.

Журналісти проекту Радіо Свобода «Схеми» досконало дослідили парасолькову систему формування «Редуту» і авторка розслідування Валерія Єгошина розповість, як вона працює.

***

Фінальний блог від Сергія Старушка, який не припиняє слідкувати за азовськими портами та піратським флотом, який Росія створила із експропрійованих іноземних суден. До краденого зерна, яке окупанти продовжують вивозити на експорт через порти Бердянська і Маріуполя, додалась цінна керамічна глина – каолін, значні поклади якої знаходяться в окупованій частині Донецької області. Окупанти кажуть, що експортують її до країн ЄС, де з неї виготовляють елітну сантехніку.