Захар Тропін про рішення Міжнародного суду ООН: Росія – порушник міжнародного права || Херсон. Життя у зоні бойових дій

Колаж: investigator.org.ua

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 31 січня 2024 року.

У цьому випуску детально поговоримо про рішення Міжнародного суду ООН, яке 31 січня було оголошено в Гаазі у справі Україна проти Росії. Цей позов був поданий ще у січні 2017 року і стосувався порушення РФ двох Міжнародних конвенцій: про припинення фінансування тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Міжнародний суд ООН частково визнав Росію винною у порушенні міжнародного права, однак не у тій мірі, на яку сподівались в Україні. Суд визнав, що Росія дискримінувала українців Криму у сфері освіти. Також Суд підтвердив, що Росія порушувала наказ Суду про тимчасові заходи щодо заборони діяльності Меджлісу, однак у підсумку не знайшов у цьому порушення Конвенції про заборону расової дискримінації.

Міжнародний суд також визнав Росію винною у порушенні Конвенції щодо фінансування тероризму, але лише за однією статтею. Росія не виконала зобов’язань із розслідування випадків фінансування тероризму, на які неодноразово звертала увагу Україна.

Що означає для України рішеня Суду і які наслідки матиме? Про це в інтерв’ю з Захаром Тропіним, доцентом кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т.Шевченка.

Про те, як на звільненій правобережній Херсонщині живуть люди у режимі постійних обстрілів рашистів із лівого берега Дніпра, де знаходять відраду і що робить влада для того, аби їм допомогти, дивіться у репортажі херсонського кореспондента ЦЖР Петра Коберника.