Селезньов: Ми могли відстояти Крим || Шуцмани Путіна.Казаки || Нафтопродукти замість «Райської води»

Колаж: investigator.org.ua

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 8 лютого 2024 року.

У цьому випуску розповімо про те, що джерело питної води для мешканців селища на Київщині опинилося під загрозою забруднення нафтопродуктами. Виробник бутильованої води передав в оренду територію свого підприємства ТОВ, яке планує розливати мастила та оливи. Громада та місцева влада категорично проти такої зміни видів діяльності. Сюжет Сергія Старушка, до якого звернулись мешканці Обухівської громади.

Наступний блок програми – про початок окупації Криму і Севастополя російськими військами майже 10 років тому. Чи могли ЗС України у 2014 році зупинити російську навалу і відстояти Крим? Однозначної відповіді на сьогодні у політиків досі немає. Але вони є в українських військових, насамперед тих, хто брав безпосередню участь у подіях лютого – березня 2014-го. На зв’язку – полковник запасу Владислав Селезньов, військовий аналітик, який на момент окупації був керівником регіонального медіа-центру МО України в Криму.

Продовжуємо ретроспективний показ розслідувань та сюжетів ЦЖР про початок окупації Криму і Севастополя Росією. Сьогодні покажемо третю частину спецпроекту «Шуцмани Путіна» – про російські козачі формування, які почали перекидати до Криму із Росії ще до захоплення Верховної Ради та уряду АРК. Ця серія «Шуцманів Путіна» з викриттям віроломства російських окупантів значною мірою була створена завдяки зйомкам Олени Лисенко, керченської журналістки і директорки телерадіокомпанії «Бриз», яка, ризикуючи життям, фільмувала докази вторгнення російської армії.