Бариги в законі. Росія формує ринок нерухомості із краденого майна українців на окупованих землях

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 18 квітня 2024 року.

Цей випуск охоплює фактично усі окуповані Росією території. Крадене в українців майно — від хати у маленькому селі на Запоріжчині і до пансіонатів олігархів на південному березі Криму — уже не так гріють руки гауляйтерам, як раніше.

Москва вимагає легалізувати незаконну навіть за російськими мірками «націоналізацію» майна на нових ТОТ, оформити його в російські реєстри і заробляти на ньому гроші, продаючи крадене.

Маяком у юридичних маніпуляціях для нових ТОТ виступає Крим на чолі з гауляйтером Аксеновим, де після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у бариг настало свято: усіх, хто чинить спротив агресії, можна записати у вороги народу, а їхнє — майно відібрати і продати.

Тепер «закони», якими прикривають грабіж, перепишуть для окупованих територій півдня. Блог Сергія Старушка. Про синхронні дії окупаційних адміністрацій на півдні і сході, які мають на меті легалізацію у російському правовому полі награбованого майна українців, – в інтерв’ю з Петром Андрющенком, помічником мера Маріуполя.