«Маріупольці думають, що російські солдати марширують Хрещатиком. Це наслідок інформаційної блокади» – Андрющенко

Війна
Фото: t.me/andriyshTime

Російські окупанти, які заблоковали Маріуполь, повністю перекрили всі інформаційні потоки мешканцям міста, натомість з допомогою своїх ЗМІ ведуть пропаганду та розповсюджують різноманітні фейки, зокрема, про те, що російські війська нібито вже взяли Київ та марширують Хрещатиком. При цьому, задля утримання інформаційної блокади, загарбники жорстко контролюють зйомку будь-якого фото та відео, навіть селфі.

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Анрющенко у Telegram.

«Окупанти наглухо закрили всі інформаційні потоки в місто та назовні. Можна дивуватись, але маріупольці на зараз в місті впевнені, що російські солдати марширують Хрещатиком, Харків під контролем росії та кожного чоловіка з Маріуполя при виїзді відправляють на фронт. Більш того, задля утримання цієї блокади окупанти жорстко контролюють фото та відео. Ти не можеш почати робити навіть селфі без окремого дозволу солдат, а навіть при його отриманні – російській солдат завжди поруч і контролює, що ти зняв», – написав Андрющенко.

Він зазначив, що знімати в місті можуть виключно пропагандисти та «волонтери» від ФСБ. «Саме тому ви можете побачити або точно вивернені кадри «благодарних маріупольців», або щось знято швидко з машини», – вказав Андрющенко.

Крім того, додав він, при виїзді з міста на фільтрації зі смартфонів теж видаляється весь контент, який «може показати правду життя».

«Саме тому ми дивуємось «картинкам мирного життя», а маріупольці жахаються того, що «Зеленський назвав всіх маріупольців зрадниками і пообіцяв тюрму кожному». Тому ми продовжимо розказувати правду про Маріуполь. І просимо всіх долучатись до Потоку правди. Інформація – то зброя. Пам’ятаєте це!», – наголосив радник мера Маріуполя.

Як повідомлялось, з 30 квітня розпочалася евакуація цивільних осіб, які ховаються від бойових дій у сховищах на території заводу «Азовсталь». У першій групі евакуювали 20 цивільних. 1 травня евакуювали другу групу приблизно зі 100 осіб. Вони прямують на підконтрольну територію України. 2 травня евакуація продовжується.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter