ФСБ захопила Олексія Кисельова – волонтера і екскомандира корабля «Славутич» ВМСУ

Війна
Киселев
Олексій Кисельов, співзасновник ГО «Переселенець СОС» у Генічеську, екскомандир корабля управління ВМСУ «Славутич» Фото: investigator.org.ua

На Херсонщині окупанти викрали і відвезли до СІЗО Сімферополя Олексія Кисельова, капітана 1-го рангу запасу, колишнього командира корабля управління ВМС України «Славутич», який останніми роками жив і займався громадською діяльністю в Генічеську.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомили власні джерела на окупованій території. 

За словами очевидців, 22 липня так звані «днрівці» вдерлись до будинку у Генічеську, де мешкав Олексій Кисельов, і з зав’язаними очима та зв’язаними руками відвезли у невідоме місце.

«Там його тримали три дні, де, не виключено, застосовували тортури. Після чого передали ФСБ і відвезли у Сімферополь, де утримують у СІЗО», – розповіли місцеві мешканці.

Вони ж повідомили, що «днрівці» викрали і  автомобіль Кисельова, який і досі був на «севастопольських номерах». 

За інформацією із СімферополяОлексію Кисельову  інкримінують участь у неіснуючому «незаконному збройному формуванні батальйон імені Номана Челебіджихана» (ч.2 статті 208 КК рф). 29 липня «суд» у Сімферополі обрав йому запобіжний захід – два місяці утримання під вартою. 

За цією фальшованою ФСБ справою арештовані та вже відбувають незаконно присуджені строки позбавлення волі десятки кримських татар та українських активістів, частина з яких брали учасить у громадянській блокаді товарних поставок до окупованого Криму у 2015-2016 роках. 

Кисельов заперечує свою вину і на запитання слідства відповідав, що нічого не знає про зброю, учасників і цілі добровольчого загону. Засновник загону, бізнесмен Ленур Іслямов неодноразово заявляв, що Олексій Кисельов ніякого відношення до загону не має.

Олексій Олексійович Кисельов  (дата народження 2 лютого 1964 року) був командиром корабля управління «Славутич» ВМСУ, після відставки у званні капітана 1-го рангу займався громадською та підприємницькою діяльністю у Севастополі. Після окупації Криму рф у 2014 року виїхав у Генічеськ. Є одним із засновників ГО «Переселенець-СОС» – організації, що опікується правами внутрішньо переміщених осіб із Криму і Донбасу.

У листопаді 2021 року в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань Олексій Кисельов зазначав, що Україна має посилювати військову присутність в колишньому порту Генічеська, який знаходиться зовсім поряд з окупованим Кримом. За його словами, в місті потрібно було розмістити підрозділи ВМСУ для захисту морської зони в акваторії Херсонщини на Азові. Подробиці читайте в матеріалі матеріалі «Як повернути Генічеську статус порту».