Сергія Федосєєва, таксиста з Донецька, який воював на боці росіян на півдні України, суд відправив за ґрати на 12 років

Війна

Мар’їнський районний суд Донецької області 13 листопада виніс вирок 44-річному Сергію Федосєєву, таксисту з Донецька, який воював на боці російських окупантів проти українців у Херсонській і Миколаївської областях. Його визнано винним у державній зраді і покарано на 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань

Як розповів Сергій Федосєєв, він багато років працював у шахті, а після її закриття окупаційною владою Донецької області був змушений підробляти таксистом. 24 лютого 2022 року його разом із іншими чоловіками виловили представники місцевої «комендатури» і насильно відправили воювати проти України. 

Федосєєва мобілізували до незаконного збройного формування «5-я отдельная мотострелковая Донецкая бригада имени первого главы «ДНР» А. В. Захарченко», яка повністю підконтрольна збройним силам РФ. У березні 2022 року він займався облаштуванням позицій окупантів на різних ділянках фронту поблизу Херсона. А з кінця березня 2022 року займався інженерно-фортифікаційним обладнанням позицій на території села Романово-Булгакове Баштанського району Миколаївської області. 

З кінця листопада 2022 року Сергія Федосєєва відправили до Донецька, а в січні 2023 року призначили на посаду стрільця і поставили відповідальним за забезпечення продуктів окупантів у районі Мар’їнки Донецької області. 9 серпня 2023 року його разом із 11 інших військових бригади «ДНР» відправили рити окопи, де його й взяли в полон Збройні сили України.

Як заявив сам Федосєєв, він не хотів воювати проти України. За його словами, до російської окупації Донецької області він мав стабільний заробіток на шахті і мав можливість жити значно краще, а не перебиватися випадковими заробітками як таксист. 

«Жити при росіянах у Донецьку стало як у концтаборі. А навіщо йде ця війна, я не знаю», – зізнався він.

У суді Сергій Федосєєв повністю визнав свою вину. Тож суд визнав його винним у державній зраді і призначив йому покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна – за ч. 1 ст. 111 КК України.

Зокрема, у нього мають конфіскувати арештовані ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду Дніпропетровська автомобілі SKODA RAPID 2013 року випуску і «ВАЗ 2107» 2003 року випуску. 

  • Як повідомляв ЦЖР, колегія суддів Хортицького районного суду Запоріжжя 29 листопада винесла вирок 46-річному Сергію Вознюку з Армянська, який воював на боці російських окупантів у Херсонській та Запорізькій областях і в серпні 2023 року потрапив у полон ЗСУ. Суд покарав його позбавленням волі на 15 років з конфіскацією всього майна.